Dobra volja je doma na Škofijah

Pisal se je 1. februar 2015, ko so se sestali prvi ustanovni člani novega društva na Škofijah in ga poimenovali Dobra volja Škofije. Društvo so gradili z vsakodnevnimi iskanji dobrih del, veselili so se svojega ustvarjanja in medsebojnega druženja. Poprijemali so za različna dela in iz sebe ustvarjali ljubiteljske pevce, igralce in plesalce. Zelo dobro so se odrezali tudi kot kreativni kuharji in slaščičarji. 

Pa pojdimo po vrsti. V svojih vrstah imajo medgeneracijske člane od najmlajših do najstarejših. Družijo se v pevski, plesni, igralski in turistični sekciji. Vse ljubiteljsko z veliko dobre volje in entuzijazma. Nastopali so na mnogih prireditvah tako v domačem kraju kot po mnogih krajih po Sloveniji in tujini. Od Ajdovščine, Ljubljane, Semiča, Sladkega vrha, Novega mesta, Črnuč, Postojne, Griž , Portoroža, Ankarana, Izole, Kopra, Doline pri Trstu, pa vse do Avstrije… 

Obala jih že dolgo pozna po njihovem izvajanju programov tudi na občinskih prireditvah kot so pustna rajanjaKoper na dlani, decembrska Fantazima, redno sodelujejo tudi na sprevodu, ki ga organizira Zveza kulturnih društev

Še posebej izstopajo z izdelavo svojih lastnih domačih slaščic na občinski prireditvi ,,Sladka Istra”, saj so že 3x zaporedoma oddali več kot 3000 kosov peciva in se tako vpisali med najbolj uspešna društva.  Obiskovalci na vseh prireditvah opazijo njihove bogate stojnice ter jih ovekovečijo s fotografijami. Za aranžiranje stojnic so bili tudi večkrat nagrajeni. Poznani so po svojih kulinaričnih dobrotah, ki jih radi predstavijo na Ištrijanskih dnevih v Ankaranu, v Marezigah, na Srednjeveških dnevih v Kubedu in povsod kamor so povabljeni. Skratka, kjer se pojavijo jih prepoznajo po značilni dobri volji in prirpavljenih kulinaričnih dobrotah. 

Nastopili so v oddaji RTV Slovenija “Dobro jutro”,s kulturnimi programom so obogatili oddajo za starejše “Zlata mreža”  in sodelovali na otvoritvi prve Vinske fontane v Marezigah kjer so izstopali s svojimi slaščicami iz fig. 

V domačih Škofijah pa že tradicionalno prirejajo Špargljado, Martinovanje, Golažjado ter Večer folklore in humorja. Med posebne prireditve si štejejo tudi Mednarodno kulinariko različnih držav in Škofije polne energije. Njihove prireditve so kraju prinesle novo svežino in so dobro obiskane tako s strani krajanov kot ostalih obiskovalcev (tudi iz tujine) .

Na vseh svojih prireditvah pa vedno poskrbijo za najmlajše. Pripravijo jim različne delavnice, zabavne programe, igrala, tekmovanja in čudovito obiskan Lov za zakladom pri katerem sodelujejo z domačimi skavti, ki dobro poznajo okolico. Mladim in najmlajšim v kraju želijo s tem vcepiti ljubezen do domačega kraja. Društvo je izdelalo tudi največji adventni venec v kraju ter ga postavili pred cerkev za dobro voljo v prazničnem decembru.  

V petletnem obdobju so se udeležili že 150-ih prireditev. Z veseljem sodelujejo tudi s Krajevno skupnostjo Škofije pri izvedbi njenih prireditev v dvorani. 

Ker naporno delo potrebuje tudi polnjenje baterij, se radi sprostijo na prijetnih društvenih izletih, športno rekreacijskih piknikih, novoletnih zabavah in spoznavanjih in druženjih z ostalimi društvi. Bogat nabor priznanj zahval in fotografij hranijo v svojih arhivih. Vse to jim vliva dodatno motivacijo k nadaljnjemu delu in ustvarjanju dobre volje.

Letošnje leto 2020 je presenetljivo tudi za vsa društva saj so se zaradi ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusa družabna dogajanja morala ustaviti. Zato žal letos ne bodo mogli izvesti svojih napovedanih programov in prireditev, prav tako ne obeležitve svoje 5. obletnice. Vsekakor pa jo bodo izvedli ob prvi priložnosti, ko bo to omogočeno. Takrat bi se želeli zahvaliti tudi vsem svojim pokroviteljem, donatorjem ter vsem svojim članom in simpatizerjem, ki društvu omogočajo obstoj in delovanje.

Preživljanje časa v tem obdobju je precej samotno in zaprto, kar vpliva na počutje ljudi. Pozitivno razmišljanje in upanje v dobro naj nas spremlja do ponovne normalizacije življenja. Člani društva vas vabijo v svoje vrste, da aktivno sodelujete pri nadaljnjem širjenju dobre volje, povezovanju, družabnosti in ohranjanju pripadnosti svojemu kraju ter ljudem.

Pripravila: Nasiha Cvjadik, predsednica društva

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenščina